Patatas bravas zijn aardappeltjes met een pittige saus. Het wordt vaak gegeten als tapa, lekker bij de borrel.
Nodig voor 8 personen als tapa
1 kilo hele kleine krieltjes, in de schil laten, schoon geboend
8 teentjes knoflook, ongepeld
Grof zeezout of Maldon zout
Versgemalen peper
Olijfolie
voor de saus
200 gr zaanse mayonaise (of een andere volvette mayonaise)
70 gr ketchup
1/4 TL zwarte peper
1 a 2 TL chilipoeder (mag iets meer of minder naar smaak)
Bereiden
1. Oven voorverwarmen op 200 graden (hete lucht). De grootste krieltjes doormidden snijden. Omscheppen met olijfolie, ze moeten ruim bedekt zijn. Op smaak brengen met peper en zout
2. De aardappels op een bakplaat met bakpapier verdelen en de ongepelde knoflooktenen ertussen schikken. In de oven tot ze gaar zijn (ong. 30 minuten)
3. De saus maak je door de mayonaise met de ketchup te vermengen. Je brengt het op smaak met de peper en chilipoeder. Goed proeven, het mag goed pittig zijn
4. Als de aardappels gaar zijn kan je het gerecht serveren. De knoflookteentjes gebruik je niet meer. De originele spaanse versie is met de saus rechtstreeks over de krieltjes gegoten. Maar je kan het natuurlijk ook apart serveren.
De knoflookteentjes geven hun aroma af aan de aardappels zonder dat het overheerst. Je hebt ze verder niet nodig voor dit gerecht, maar weggooien is zonde! Het is lekker om de zachte knoflook uit het velletje de duwen en op een bruchetta te smeren, of lekker op gegrild vlees.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten