Het beroemde gerecht uit Plenty van Ottolenghi, vrij aangepast naar eigen smaak.
Ingredienten voor 4 personen
2 lange aubergines
5 EL olijfolie
1 1/2 TL (citroen-)thijmblaadjes
1 granaatappel
1 TL za'atar
Maldon zeezout (of zout uit de molen) en peper
Saus
1,4 dl karnemelk
100 gr griekse yoghurt
1 1/2 EL olijfolie
1 kleine teen knoflook, geperst
snufje zout
Bereidingswijze
1. Meng de Za'atar met de olijfolie in een kommetje. Laat dit even trekken
2.Verhit de oven tot 200 graden. Was de aubergines en snijd deze in de lengte doormidden, dwars door het steeltje heen (deze laat je zitten)
3. Maak met een mesje kruislingse insnijdingen dwars op het snijvlak. Zo krijg je een ruitpatroon waar de olie en kruiden lekker in wegtrekken. Zorg dat je de schil niet doorsnijd!
4. Bestrijk de aubergines met een kwastje met de gekruide olie, ga door tot alle olie is opgenomen. Bestrooi met de tijmblaadjes en flink peper en zout en schuif de aubergines op een met bakpapier bekleede bakplaat in de oven voor ong. 35 a 40 minuten
5. Maak de granaatappeltpitjes los (we willen geen witte vliesjes!) en houd deze even apart
6. Voor de saus klopt je de karnemelk op met de yoghurt en de knoflook. Op smaak iets zout erbij
7. Om te serveren verdeel je de saus over de (half) afgekoelde auberbines. Daarover eventueel nog iets Za'atar en dan de granaatappelpitjes. Als je nog thijm over hebt kan je hiermee garneren
Za'atar is een specerijenmengsel dat je bij de turkse supermarkt kan kopen. Het smaakt een beetje citroenachtig (een van de hoofdbestanddelen in Sumac) en is niet te vergelijken met een ander specerij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten