Nodig voor 6-8 broodjes
500 gr witte tarwemeel
150 gr yoghurt
50-100 ml melk
1 ei
1 EL ghee (geklaarde boter)
2 EL suiker
2 TL zonnebloemolie
2 TL zout
1,5 zakje gist
1 TL bakpoeder
Eventueel naar smaak: 2 geperste knoflooktenen, 1 TL komijnpoeder of 2 TL komijnzaad)
Bereiden
1. Alle droge ingredienten behalve het zout mengen. Dan het ei, de yoghurt en olie toevoegen. Kneden met de hand of in de machine. De melk voeg je toe naarmate het deeg daar behoefte aan heeft: te droog = melk erbij, te vochtig = iets meel erbij
2. Na 5 minuten kneden voeg je het zout en de eventuele smaakmakers toe. Daarna nogmaals 5-10 min kneden. Het deeg is klaar, als je een klein stukje deeg zo uit elkaar kan trekken dat je een "venstertje" krijgt. Dan is het elastisch genoeg
3. Laat de deegbol rusten in een ingevette, afgedekte kom. Afhankelijk van de temperatuur is dit 30 min tot 3 uur. Het deeg zal verdubbelen in volume
4. Sla de lucht uit het deeg en verdeel in 6 a 8 stukken. Hier maak je platte, ovale broden van. Laat deze op de baklaat, onder een ingevette laag plasticfolie nog 15 a 30 min rijzen
5. Verwarm de oven voor op 220 graden
6. De broden kunnen de oven in, in ongeveer 10 minuten zijn ze gaar. Daarna smeer je ze ruim in met de ghee en bak je ze ofwel af in een koekenpan of omdraaien, en nog even in de oven. Dit is voor de kleur
Dit brood is heerlijk smeuiig en vers en smaakt goed bij indiase gerechten zoals een curry. Ik serveer het vaak met griekse yoghurt en mango chutney. Het brood kan eventueel ook gevuld worden voor het bakken met kaas, uien, koriander of gekookte en met uien, olie en knoflook gebakken aardappelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten