vrijdag 31 oktober 2014

Chicken pizzaiola

voor 4 personen heb je nodig

4 grote kipfilets
2 blikken tomatenblokjes
8 plakken salami of chorizo
1 a 2 bollen mozzerella
1 flinke ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 1/2 EL gedroogde kruiden uit de voorraad zoals: italiaanse kruiden, oregano, thijm, rozemarijn etc
2-3 maggiblokjes (rood/geel)
olijfolie om in te bakken
peper en zout
naar smaak eventueel chilivlokken, suiker, azijn, worcestersauce




Bereiding

1. Fruit de ui in ruim olijfolie in een ruime wok of braadpan. Als deze zacht en zoet is geworden voeg je de knoflook toe. Zodra het rauwe van de knoflook is, giet je de tomatenblokjes in de pan

2. Voeg de gekozen kruiden toe aan de saus en begin op smaak te brengen met 2 bouillionblokjes (1 wikkeltje dus)Laat de saus nu 5 minuten pruttelen en proef dan wat hij nog meer nodig heeft. Misschien wat peper, zout, chili, bouillion, suiker of worscestersause?

3. Zodra de saus op smaak is mag deze overgegoten worden in een grote platte ovenschaal. Nu kruid je de kipflets met ruim peper en zout. Leg de filets in de saus zet de schaal in de oven: 20 minuten op 200 graden, daarna de temperatuur terugdraaien naar 175 en nog 15 a 20 minuten doorgaren. Je kan de perfecte garing bereiken door een thermometer in het vlees te prikken en deze op 75 graden in te stellen

4. De laatste 10 minuten van de gaartijd beleg je iedere filet met 2 plakjes salami/chorizo. De laatste 5 minuutjes doe je daarbovenop ook de mozerella. Eventueel nog onder de grill om de kaas te doen kleuren

Dit gerecht past perfect bij pasta, want je hebt naast een heerlijk mals stukje kip ook meteen een lekkere rijke saus.

Naan (Indiaas brood)

Nodig voor 6-8 broodjes

500 gr witte tarwemeel
150 gr yoghurt
50-100 ml melk
1 ei
1 EL ghee (geklaarde boter)
2 EL suiker
2 TL zonnebloemolie
2 TL zout
1,5 zakje gist
1 TL bakpoeder

Eventueel naar smaak: 2 geperste knoflooktenen, 1 TL komijnpoeder of 2 TL komijnzaad)



Bereiden

1. Alle droge ingredienten behalve het zout mengen. Dan het ei, de yoghurt en olie toevoegen. Kneden met de hand of in de machine. De melk voeg je toe naarmate het deeg daar behoefte aan heeft: te droog = melk erbij, te vochtig = iets meel erbij

2. Na 5 minuten kneden voeg je het zout en de eventuele smaakmakers toe. Daarna nogmaals 5-10 min kneden. Het deeg is klaar, als je een klein stukje deeg zo uit elkaar kan trekken dat je een "venstertje" krijgt. Dan is het elastisch genoeg

3. Laat de deegbol rusten in een ingevette, afgedekte kom. Afhankelijk van de temperatuur is dit 30 min tot 3 uur. Het deeg zal verdubbelen in volume

4. Sla de lucht uit het deeg en verdeel in 6 a 8 stukken. Hier maak je platte, ovale broden van. Laat deze op de baklaat, onder een ingevette laag plasticfolie nog 15 a 30 min rijzen

5. Verwarm de oven voor op 220 graden

6. De broden kunnen de oven in, in ongeveer 10 minuten zijn ze gaar. Daarna smeer je ze ruim in met de ghee en bak je ze ofwel af in een koekenpan of omdraaien, en nog even in de oven. Dit is voor de kleur

Dit brood is heerlijk smeuiig en vers en smaakt goed bij indiase gerechten zoals een curry. Ik serveer het vaak met griekse yoghurt en mango chutney. Het brood kan eventueel ook gevuld worden voor het bakken met kaas, uien, koriander of gekookte en met uien, olie en knoflook gebakken aardappelen.


Spaghetti alla puttanesca

Nodig voor 4 personen

1 pak spaghetti
2 blikken tomatenblokjes
1 potje zwarte olijven (let op dat je echte zwarte olijven koopt, mag met pit)
1 blikje ansjovis
1 bos platte peterselie, de blaadjes grof gehakt
3 tenen knoflook, geperst
1 ui, in dunne halve ringen
1/2 TL gemalen chilivlokken of 1 hele rode peper zonder pitten
flinke scheut goede olijfolie


Bereiding

1. Kook ondertussn de spaghetti al dente. Verhit de olijfolie in een ruime wok en fruit hierin de ui met de (chili) peper tot de ui glazig en zacht is (niet bruin). Dan mag de ansjovisfilet erbij, verhit deze tot hij "smelt"

2. De knoflook nog even meegaren en dan de tomaten erbij gieten. Laat dit inkoken tot een dikke saus (ong 20 min)

3. De olijven en kappertjes in de saus doen en even doorwarmen. Nu mag de spaghetti erdoorheen en de peterselie. Goed omscheppen en serveren

KFC coleslaw (de originele koolsla!)

Voor 8 a 12  personen is nodig

Groente
1 witte kool of  800 gr zeer fijn gesneden witte kool (kant-en-klaar in zakje uit supermarkt)
1 winterwortel of 200 gr peen julienne (kant-en-klaar in zakje uit supermarkt)
1/4 ui of  1/2 sjalot, zeer fijn gesnipperd

Dressing
1/2 cup mayonaise (volvette, dus zaanse oid)
1/3 cup suiker
1/4 cup karnemelk
1/4 cup melk
2 1/2 EL vers citroensap
1 1/2 EL witte azijn
1/2 TL zout
1/4 TL zwarte peper

1. Als je een hele kool en wortel gebruikt, zul je deze eerst met de keukenmachine of rasp in zeer fijne reepjes moeten snijden. Daarna houd je deze apart

2. In een ruime kom alle ingredienten voor de dressing mengen. Goed opkloppen tot je een dressing zonder klontjes hebt. De suikerkorrels moet geheel opgelost zijn

3. Nu de groenten mengen met de dressing en minimaal 2 uur in de koelkast. De kool zal wat zachter worden door de dressing

Dit recept is het officiele copycat recept van de heerlijke coleslaw zoals je die bij KFC kunt kopen. Hij smaakt heerlijk als bijgerecht bij eenstuk vlees, of bij de barbeque. Het is ook een onmisbaar ingredient op een sandwich pulled pork.


Zalmfilet en papillotte

Voor 2 personen heb je nodig

300 gr verse zalmfilet zonder huid
1 venkelknol
half bosje dille, fijngehakt
30 gr boter
2 schijven citroen (schil schoongeboend)
2 slokjes witte droge wijn
bakpapier en paperclips
peper en zout


bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 graden hetelucht. Knip het bakpapier ruim op maat

2. Verdeel de zalfilet in 2 stukken. Dep deze droog met keukenpapier en breng ze op smaak met peper en zout

3. Snijd de venkel in de lengte doormidden en dan in halve schijven. Schik deze schijven als een bedje in het midden van het bakpapier. Hierbovenop komt de zalm

4. Bovenop de zalm komt de dille, de boter, een schijf citroen. Nu is het pakketje bijna klaar en kan je de papillotte maken. Vouw het bakpapier dubbel en zet vast met een paperclip. Laat 1 kant open, hier giet je nu de wijn in.

5. Maak nu de pakketjes helemaal dicht, en ze kunnen 13-14 minuten in de oven

Als je deze pakketjes openmaakt komt je een heerlijke geur tegemoet. Leeg de pakketjes boven een bordje eenvoudige tagliatelle en je bent direct voorzien van een heerlijke saus.

Fluffy cake met kokosmelk

Nodig voor 1 cake (alle ingredienten op kamertemperatuur)

300 gr zelfrijzend bakmeel
4 eieren, gesplitst
50 gr boter
180 ml zonnebloemolie
275 ml kokosmelk (1 blikje)
325 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

bereiding

1. Oven voorverwarmen op 180 graden. Klop de eiwitten stijf en houd deze apart

2. Klop de boter, olie en suiker net zolang tot de suikerkorrels zijn opgelost. Dan mogen ook de eigelen, zout en vanillesuiker erin en meegeklopt.

3. Nu om en om een beetje meel, en een slokje kokosmelk erin tot alles erdoorheen is gemengd

4. Vouw nu de stijve eiwitten door het beslag. Onmiddelijk in de oven voor ong. 30 minuten en houd goed in de gaten dat de cake niet te bruin wordt (dan doe je alu-folie over de bovenkant)




Bananencake of bananenbrood

Nodig voor 1 cake

75 gr zachte roomboter
40 ml zonnebloemolie
150 gr bloem of volkorenmeel
75 gr lichte basterdsuiker
50 gr honing
1 zakje bakpoeder
3 eieren
1/2 EL kaneel
1 TL koekkruiden
snufje zout
3 rijpe bananen, geprakt (mogen ook overrijpe bananen zijn)




Bereiding

1. Oven voorverwarmen op 165 graden. Klop de boter met de olie tot een homogene massa. Dan de suiker en honing erdoor en doorkloppen.

2. De eieren ook door het mengsel kloppen. Nu de rest van de ingredienten erdoor, behalve de bananen. Klop het geheel goed luchtig, een minuut of 3 op de hoogste stand

3. Roer de banenenprak door het beslag. Giet het mengsel in een cakevorm en dan mag deze ongeveer 50-60 minuten in de oven tot de cake gaar is

Deze cake is super "nat" en blijft dagenlang smeuiig. Lekker bij de thee, maar ook een plakje als een zondagochtendontbijt.