dinsdag 30 december 2014

Moussaka

Ingredienten:

500 gr rundergehakt
400 ml gezeefde tomaten
1 zeer fijn gesnipperd uitje
1 geperst teentje knoflook
1 EL oregano
Flinke snuf kaneel
1 maggi bouillionblokje (uit een wikkelt van 2)
Vers gemalen peper
Zout
Flinke slok rode wijn of scheutje wijnazijn
1 laurierblaadje
500 gr aardappelschijfjes
1 grote aubergine of 2 kleine
25 Gr boter
25 gr bloem
Nootmuskaat
300 ml melk
200 gr griekse yoghurt
1 ei

Bereiden:
1. Oven voorverwarmen op 180 graden. Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie. Rul hierin ook het gehakt en breng op smaak met peper en zout. Voeg ook de oregano en kaneel toe. Dan afblussen met de wijn en deze even laten inkoken. Als je geen wijn hebt, kan je een klein beetje wijnazijn bij doen.

2. Giet de gezeefde tomaten bij het gehakt. Doe er een laurierblaadje in, verkruimel er het bouillionblokje bij en laat 15 minuten sudderen. Op het einde roer je er nog 2 EL fijngesneden peterselie doorheen.

3. De aubergine in plakken van 0.5 cm snijden en bestrijken met olijfolie. Peper en zout erover, en zo'n 15 minuten in de oven.

4. Grote ovenschaal beboteren. Nu de moussaka opbouwen. Eerst een laag gehaktsaus, dan een enkele laag aardappels, dan plakken aubergine. Herhaal dit tot het op is.

5. Bechamelsaus: boter smelten in steelpan, bloem erbij, 2 minuten zachtjes pruttelen dan in stapjes de melk erbij onder heel goed roeren met garde. Op smaak brengen met nootmuskaat en zout. 3 minuten doorkoken.

6. Eitje loskloppen in grote kom. Dan voeg je heel voorzichtig onder voortdurend kloppen een klein beetje bechamelsaus toe. Dan steeds een beetje meer toevoegen. Als alle bechamelsaus gemengd is met het ei, kan de yoghurt erbij. Nog even doorlopen en dan kan dit mengsel als topping op de moussaka.

7. In de oven voor ongeveer 50 a 60 minuten. De topping komt als hij gaar is omhoog zoals een soufflé.  De laatste 10 minuten geraspte kaas eroverheen strooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten