Authentieke Surinaamse roti
Nodig voor 6 personen
6 rotivellen
1 kg kipfilet, ik kleine blokjes
800 gr Kouseband (de eindjes eraf en in blokjes ter grootte van een erwt gesneden)
3 a 4 EL massala poeder
6 pimentkorrels
1 gele madame jeanette peper of adjoema peper
100 ml soyasaus, merk "Best" (wit blauw label) of merk "A" (witte vierkante platic fles)
2 uien, fijngehakt
5 tenen knoflook, geperst
1 tomaat in blokjes
2 wikkels maggiblokjes (geel rood, 2 miniblokjes per wikkel)
TL vetsin
zonnebloemolie
(eventueel 600 gr vastkokende aardappels in blokken, plus extra bouillionblokjes en massala)
Bereiding massala kip
1. verhit een grote braadpan met een flinke scheut olie. Fruit hierin 1 ui en naar smaak madame jeanette, als deze glazig zijn mogen er 3 tenen knoflook bij. Even doorwarmen en dan de massalapoeder en om te beginnen 1 wikkel maggiblokjes (2 mini blokjes) erbij. Heel even aanbakken, niet lang want dan wordt het bitter.
2. Kipfilet licht kruiden met alleen wat peper, en dan in de pan bij de massala. Rondom licht dichtschroeien, wederom opletten dat de massala niet aanbrand.
Let op, als je ervoor kiest aardappels erbij te doen, is dit nu het moment. Je zal wel extra smaakmakers nodig hebben zoals 1 extra EL massala en minimaal 1 wikkel bouillionblokje). De aardappels kunnen gewoon meegaren met de kip in dezelfde pan.
3. Tomaatje en pimentkorrels in de pan bij de kip, Glas water erbij (of meer, kip mag netaan onder staan). Nu stoof je de kip gaar in ong 20 minuten op een zacht vuurtje.
4. Kijk of de saus ingekookt moet worden, of dat je wat maizena wilt gebruiken. Proef nu ook wat er nodig is om op smaak te brengen: snufje vetsin, extra bouillionblokje, laurierblaadje etc.
Bereiding kouseband
1. In een ruime pan, flinke scheut olie verhitten en 1 gesnipperde ui en 1 teentje knoflook fruiten met madame jeanette naar smaak.
2. De kouseband mag in de pan, bak deze al roerbakken enigzins aan. Daarna bouillionblokje erbij (begin met 1 mini blokje), 1 EL water en een scheutje soyasaus. Niet teveel, je kan straks bij het proeven meer toevoegen.
3. Laat de kouseband beetgaar stoven in ong 5 minuten. Dan proeven wat het nog kan gebruiken qua soyasaus of bouillionblokje.
Madame Jeanette is vrij pittig. Sommige mensen koken een peper in z'n geheel mee zonder deze open te snijden, en verwijderen deze na het koken. Zo geeft hij wel z'n aroma maar niet teveel pit af. Ikzelf verwijder de pitjes en snipper een halve peper voor de roti (als ik ook aardappels maak doe ik 3/4) en een kwart voor de kouseband.
Rotiplaten koop ik altijd bevroren bij de toko of de exotenkraam op de markt. Er zitten 3 platen in per verpakking en ze zijn gevuld met dahl (gele erwten).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten